Perbadanan Kraftangan Malaysia - Terengganu
Perbadanan Kraftangan Malaysia - Terengganu

Kraftangan adalah satu seni yang mempunyai daya tarikan dalam kebudayaan atau tradisional dan dihasilkan melalui sesuatu proses yang bergantung kepada kemahiran tangan dan daya kreatif seseorang itu menghasilkan satu produk yang menarik. Kraftangan juga adalah hasil kerja bagi menghasilkan peralatan atau perhiasan yang menggunakan perkakasan ringkas bagi menghasilkan produk kraftangan. Seni kraftangan ini mempunyai keistimewaan masing-masing dan seni ini haruslah dipelajari supaya daya kreatif ini dapat di warisi zaman ke zaman.

Menyedari kepentingan seni kraftangan ini harus diteruskan serta diusahakan dan diminati oleh masyarakat, Perbadanan Kraftangan Malaysia cawangan Terengganu memainkan peranannya sebagai sebuah organisasi yang bertanggungjawap mempromosikan dan memasarkan barangan kraftangan ini di pasaran tempatan dan luar negeri.

Kompleks ini dibina pada tahun 1989 dan dibina di atas tanah seluar 4 ekar menyediakan pelbagai kemudahan bagi pengunjung untuk membeli barangan kraftangan yang dijual dan dipamerkan di sini. Antara bidang kraf yang ditawarkan di sini adalah hasil tesktil seperti batik dan songket, seni logam dan hasil rimba. Antara aktiviti utama Perbadanan Kraftangan Malaysia Terengganu adalah membangunkan rekaan dan produk kraftangan, membuat kajian teknologi yang dapat memudahkan kerja kraftangan dan membangunan standard iaitu memberi khidmat piawaian kraf tu bagi mengawal mutu kraftangan itu sendiri.
Pada 27 Oktober ini Perbadanan Kraftangan Malaysia yang terletak di Chendering ini akan mengadakan promosi kraf peringkat negeri selama lima hari. Program ini adalah bertujuaan untuk memberi peluang kepada usahawan kraft memasarkan produk mereka kepada pasaran yang lebih luas. Promosi yang melibatkan 80 usahawan ini bergabung bagi menjayakan pameran kraftangan seperti songket, batik, tembaga, anyaman dan ukiran yang sememangnya senonim dengan imej Negeri Terengganu. Untuk tidak melupakan kraftangan negeri lain seperti Perak, Sarawak yang juga terkenal dengan hasil kraftangannya pameran ini turut menyediakan ruang untuk mereka memperkenalkan hasil kraftangan mereka. Ini bukan sahaja akan memberi pendedahan kepada produk yang tidak ada di Terengganu ia juga dapat memberi peluang untuk rakyat Terengganu mengenali hasil kraf negeri lain. Perbadanan ini menjangka dapat menarik 20,000 pengunjung sepanjang 5 hari promosi ini berlansung. Jom ramai-ramai pakat tengok nak!!

Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia
Cawangan Terengganu
Lot 2195 Kaw. Perindustrian Chendering
Peti Surat 69, 20700 Kuala Terengganu.
Tel. 09 – 6171033 / 6171034 / 6175239
Fax. 09 – 6172381
E-mel: pkterengganu@kraftangan.gov.my

2 comments:

Qayiem said...

Shooping best kat sini nie....

Nael said...

Boleh Qayiemm...

nak beli pelbagai barangan kraft jual murah-murah jer..

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails