Mencandat SotongMencandat Sotong!!!.. Antara aktiviti semakin popular di Terengganu. Setiap tahun mencadat sotong menjadi aktiviti wajip dalam kalender pelancongan Terengganu. Mencandat sotong adalah satu kaedah menangkap sotong secara tradisi iaitu tanpa menggunakan umpan dan hanya menggunakan sejenis peralatan yang dinamakan candat.

Kalau nak mencadat kena ada peralatan yang lengkap untuk mencandat iaitu alat yang dipanggil candat yang diperbuat daripada timah dan umpan tiruan yang seakan udang. Umpan tiruan ini diperbuat daripada plastik yang berkilat, bercahaya serta berwarna warni. Sotong ini sifatnya suka dan akan tertarik kepada cahaya.

Kebiasanya candat akan diikat dengan lapan hingga sepuluh mata pancing menggunakan tali tangsi atau tali pancing. Antara nama candat yang biasa digunakan ialah candat buntal, twist , udang dan candat siam. Setiap candat ini berbeza dari segi bentuk dan penggunaanya bergantung kepada kesesuaian keadaan. Sebabnya setiap jenis candat ini mampu menaikkan pelbagai spesis sotong yang berbeza seperti sotong telur, sotong torok, sotong jarum dan sotong mengabang. Sotong katak pun ada kalau nak tau...
Lokasi mencadat sotong yang sentiasa menjadi tumpuan pelancong di Terengganu adalah kawasan perairan Pulau Kapas, Cendering, Marang, Setiu, Besut, Dungun, Kemaman dan Kuala Terengganu. Acara mencadat sotong biasanya berbula dari bulan April hingga Julai setiap tahun kerana laut pada bulan ini dalam keadaan tenang dan tidak berombak.

Waktu terbaik utk mencandat sotong adalah ketika mulanya matahari terbenam sehingga fajar menyinsing lagi galak waktu bulan mengambang . Jangan terkejut bila kena dengan lubuknya pencandat sotong yang mahir mampu membawa pulang dari 50Kg hingga beratus kilogram sotong semalam.

Setiap kali mencandat lampu akan dihalakan ke arah laut bagi menarik perhatian sotong, sementara itu candat akan di campak ke dalam air dan umpan candat perlu digerakkan serta di tarik bagi menarik perhatian sotong seolah-olah umpan itu adalah makanannya. Apabila umpan tiruan tadi ditarik sotong cecepat naikkan ke atas bot. Hati-hati ketika membuka mata kail dari mulut sotong kerana sotong pandai menembak dakwat hitam dari mulutnya.


Sotong Katak bersaiz besar!!!.. Goreng sedap ni!!


Peralatan mencandat yang diperlukan7 comments:

BOY said...

Hurm.. Thank you for the post.. really informative..

Nael said...

Boy!! next year kita planing mencandat sotong erk!!!

Qayiem said...

Sotong katak tu mcm Alien....!!

BOY said...

Yeah Nael.. next year kita planning g mencandat sotong.. just nak experience cam ner rasa nyer mencandat n duk tengah laut atas bot tue..

CheMat said...

Saya pernah gi mencandat!! next time saya boleh ajar korang mencandat!! tapi kena sponsor!! Hehehehe

Nael said...

Che Mat mencandat kat area mana?.. banyak tak dapat Sotong?

aisya zaharin said...

Bestnya!!!... nanti kalau gi mencandat jgn lupa ajak aisyah tau!!

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails