Festival Gamelan Sedunia“ Kita mahu agar suatu hari nanti, negeri Terengganu bakal menjadi negeri peneraju serta negeri yang memayungi seni gamelan di negara ini. Sebut sahaja gamelan, maka tergambarlah negeri Terengganu!...”

YAB Dato’ Ahmad bin Said, Menteri Besar Terengganu.

Sebelum aku bercerita tentang Festival Gamelan Sedunia ini lebih baik aku memperkenalkan serba sedikit seni muzik gamelan ini terlebih dahulu. Gamelan adalah himpunan alat muzik yang dimainkan iaitu metalofon, gambang, gendang dan gong.Perkataan "Gamelan" sebenarnya berasal dari perkataan Jawa "Gamel" iaitu memukul ataupun tukul. Sebab itulah orkestra gamelan kebanyakkan yang terkenal berasal dari Pulau Jawa, Madura, Bali dan Lombok Indonesia. Walaubagaimanapun muzik gamelan menembusi nusantara sehingga ke Malaysia seterusnya ke Eropah dan benua Amerika. Menjadikan ianya muzik universal yang didengar dan dinikmati keindahan alunannya sehingga ke pelusuk dunia.

Kostum pemuzik dan penari gamelan secara tradisinya amat menarik dan unik sekali. Biasanya pakaian penari gamelan melambangkan pakaian yang di pakai di istana satu ketika dulu. Pakaian penari wanita kelihatan lebih formal jika kita bandingkan dengan pakaian pemain-pemain alat muzik. Kalau kita perhatikan pakaian penari dan pemuzik gamelan dari dulu sehingga sekarang tidak banyak berubah. Inilah namanya keaslian dan tradisi lama tetap dikekalkan walaupun pakaian sekarang sudah melalui evolusi moden.Festival Gamelan Sedunia telah diadakan di Terengganu baru-baru ini. Festival tiga hari yang bermula 23 hingga 26 Julai berjaya dianjurkan dengan jayanya dan disertai oleh 15 pemuzik gamelan dari serata dunia. Antara kumpulan gamelan yang telah menyertai festival ini termasuk dari Bali, Kepulauan Jawa Indonesia, Jepun dan kumpulan gabuangan negara Eropah. Festival Gamelan Sedunia ini adalah kali kedua diadakan di Terengganu sejak Simposium Gamelan Pertama telah diadakan pada tahun 2008.

Malaysia telah di wakili dari Akademi Seni Negeri Terengganu (ASENI), Akademi Seni Budaya dan Warisan (ASWARA), Badan Budaya Unimas (BAYU), Kumpulan Warisan Terengganu, Rthytm in Bronze (RiB), Hands Percussion Team dan Orkestra Tradisional Malaysia (OTM). Dua kumpulan mewakili Indonesia iaitu Kumpulan Garasi Seni Benawa (Surakarta, Indonesia) dan Kumpulan Sanggar Singamurthi (Bali, Indonesia).

Festival ini juga dapat menjadi pemangkin dan memberikan hiburan yang bermutu tinggi kepada masyarakat tempatan khususnya pencinta seni gamelan. Muzik Gamelan ini juga dapat menarik minat pelancong dalam dan luar negara untuk sama-sama menghayati muzik warisan nusantara ini. Jadi usaha kerajaan negeri Terengganu untuk menganjurkan festival ini nyata tak sia-sia kerana ia sekaligus dapat memperkenalkan budaya warisan dan keindahan alunan muzik gamelan ini dipentas dunia. Di harapkan festival ini dapat di anjurkan lagi pada masa-masa akan datang. Tahniah kepada penganjur.

5 comments:

Maz said...

cantek gambar2 ni....

Nael said...

Ihsan dari member facebook Mizie!!.... nak gi tengok Gamelan tu hari.. tapi jauh sgt!!..

Kalau dok kat Terengganu!!.. ermm mesti senang nak buat blog!!... dok KL jauh sgt!!... susah nak carik bahan...

kami said...

kalau ade peluang, aku nak cuba mendengar betul2 muzik gamelan ni. Mesti liuk lintuk kan dialun muzik ni

Nael said...

Pergi tengok kumpulan Gamelan kat Bali Indonesia yang mana kumpulan muzik ini mengiringi persembahan Barongan!!...

Maz said...

kalau dapat menyaksikan sendiri lagi best kan...

heharap tahun depan... ada lagi festival gamelan!!

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails